Dobila sam puno upita o pasti od lješnjaka i kako ju napraviti. Mogu odmah reći kako nije potrebno nikakvo umijeće u pripremi ovog sjajnog orašastog čuda. Samo nam treba snažniji blender, termometar, šećer i orasi. Najčešće se radi od lješnjaka, badema ili kombinacije po želji.

Sam naziv potječe, naravno, iz Francuske. Riječ je o karameliziranim, pa mljevenim orašastim plodovima. Svi orašidi u sebi sadrže ulje koje se otpušta blendanjem i miješa sa karameliziranim šećerom, te tako tvore ukusnu pastu. Nezaobilazan su sastojak mnogih slastica, poput Paris Bresta. Samo jedna žlica u kremi daje divnu notu lješnjaka. Slikala sam cijeli postupak izrade kako bi Vam bilo lakše pratiti. Nadam se da ćete se odvažiti i probati.

SASTOJCI:

  • 150 g pečenih lješnjaka (ili kombinacija s bademima)
  • 125 g šećera
  • 30 ml vode
  • veliki prstohvat soli
  • žlica ulja

Najprije moramo tostirati lješnjake. Najbolje ih je staviti na papir za pečenje i na 180 stupnjeva ispeći oko 10 minuta. Kada su gotovi, početi će puckati i odvajati se od opne. Ja ju zovem “kožica” i ona zna biti jako gorka, pa ih moramo oljuštiti. To je najjednostavnije napraviti dok su topli, tako da ih uvaljamo u čistu suhu krpu i trljamo dok se opne ne odvoje.

U lončić uspemo šećer i vodu, pa stavimo na vatru i kuhamo u sirup. Sada nam je potreban termometar. Kada temperatura dostigne 118 stupnjeva, ubacimo tostirane orašaste plodove. Cijelo vrijeme obavezno miješamo kuhačom tako da se sve obloži sa šećerom. Ne smije zagorjeti. Kroz slike vidimo stadij kroz koji će proći: od kristalizacije do karamelizacije.

Kada je gotovo, sve izlijemo na silikonski podložak ili obični papir za pečenje i pustimo da se ohladi. Vrijeme je za blendanje.

Već sam napomenula da nam treba jači blender, jer je smjesa tvrda, pa postoji mogućnost da istupi oštrice. Ovaj će postupak trajati oko 10 minuta. Najprije ćemo dobiti tzv. “Le Pralin”, to je prva faza, a odnosi se na hrskave veće komade karamele i lješnjaka. Sjajno je za dekoriranje slastica. Možete si odvojiti dio i spremiti ako vam treba. No, mi idemo dalje do “Pâte De Praliné”,. U ovom trenutku sam dodala malo suncokretovog ulja, no nije nužno. Miksamo još kojih 5 minuta. Smjesa mora biti gusta, tekuća i tamna.

Pospremimo u staklenku ili običnu čašu prekrivenu prijanjajućom folijom i skladištimo u frižideru. Može dugo stajati (oko mjesec dana), ali sumnjam da hoće, jer je tako ukusna. Istu pastu sam koristila ovdje kao tekuću unutrašnjost i u kremi.

Pusa od Lorene

Ocijeni recept!
[Ukupno: 13 Prosjek: 5]

3 Replies to “Slatka pasta od lješnjaka ili “Praliné””

  • Pozdrav ?recepti su vam odlični i tako bih voljela kad bi napisali kuharicu sa ovim predivnim kolači ma i da je ovako sve lijepo objašnjeno ?

  • Pozdrav Lorena, evo da Vam javim da sam isprobala ovaj recept, malo je reći da je savršen. Drugi puta samo ću poduplati sastojke, pošto sam već potrošila ?.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)