Svi ste već čuli za ovu ekstra čokoladnu poslasticu sa tekućim srcem! Vrlo je jednostavna za napraviti od svega 4 sastojka, no treba paziti na par stvarčica koje bi Vam mogle zadati muke. Isprobavajući i kombinirajući sastojke, te vrijeme i način pečenja, došla sam do rezultata s kojim sam zadovoljna pa Vam ga tipkam. Kako bi dobili savršeno čvrstu koricu, tekući kremasti centar i puni čokoladni okus morati ćete me slušati! 🙂 U nastavku slijedi par savjeta.

Najprije je bitno da su jaja sobne temperature. Maslac i čokoladu moramo topiti na laganoj vatri ili na najslabijoj snazi u mikrovalnoj pećnici povremeno miješajući kako bi se jednolično rastopila. Kada je potpuno otopljena, ostavimo da se ohladi na 40 stupnjeva da ne bude prevelika razlika u temperaturi kada ih budemo dodali jajima. Dobro je dva puta prosijati brašno sa kakaom kako bi odstranili sve grudice iz kakaa. Također, ukoliko ćete koristiti tamniju čokoladu sa npr. 70% kakao mase, potrebno je povećati količinu šećera na 65 g. Meni je ovako bilo taman slatko jer je i čokolada sa 54% kakaa slađa. Ako želite da Vam sredina kolačića ne bude toliko tekuća dodajte još jedan žutanjak u smjesu koji će ju učiniti više kremastom. Što se tiče kalupa, koristila sa, keramičke remekine koje sam kupila na nekoj akciji u Lidlu. Možete ih, naravno, peći u silikonskim kalupima ili metalnim za muffine, no pritom morate skratiti vrijeme pečenja za 3 minute. Što se pečenja tiče, trebate svakako upoznati svoju pećnicu. Moraju izgledati “udubljeno” u sredini, a rubovi lagano uzdignuti i čvrsti. Dobro je pripaziti na njih zadnjih par minuta da se ne prepeku.

Kada oblažemo kalupe bitno je potpuno ih namazati maslacem, a potom posuti sa prosijanim škrobnim brašnom i kakaom. Ta kombinacija mi se pokazala sjajnom, jer stvori lijepu koricu i kolačići lako izlaze prilikom prevrtanja iz kalupa. Kada koristimo samo brašno, stijenke mogu ostati bijele na nekim mjestima, ili ako koristimo samo kakao, ponekad izgledaju “zagoreno” i tamno. Uopće nije nužno izvrtati ih na tanjur, već ih jednostavno možete poslužiti u remekinima, ali ja volim vidjeti kako to curi! 😀

Sastojci:

  • 55 g maslaca
  • 105 g tamne čokolade (54% Callebaut 811)
  • 130 g jaja (3 manja jaja)
  • 40 g kristal šećera
  • 32 g brašna
  • 10 g tamnog kakaa
  • veliki prstohvat soli

Još:

  • maslac za premazivanje
  • škrobno brašno
  • kakao

Jaja stavimo u posudu i dodamo šećer i sol. Ne miksamo, nego samo koristimo pjenjaču kako bi kratko povezali sastojke. Čokoladu i maslac zajedno otopimo u mikrovalnoj ili na pari. Ostavimo da se ohladi na oko 40 stupnjeva, a zatim dodamo u tankom mlazu u jaja sa šećerom i miješamo pjenjačom da se skroz sjedini. Na kraju umiješamo prosijano brašno i kakao. Gotovu smjesu ulijemo u slastičarsku vrećicu i ostavimo u frižideru oko dva sata da se malo stisne.

Kalupiće za pečenje pripremimo kako sam ranije napisala. U tako spremne kalupe sipamo ohlađenu smjesu za lava cake i pečemo u ugrijanoj pećnici na 210 stupnjeva 11 minuta. Pečene kolačiće ostavimo 5 minuta da se lagano stegnu, a potom ih prevrnemo na tanjur i poslužimo. Uz njih sam ponudila nezaslađeno tučeno slatko vrhnje i nekoliko malina da presječemo punoću i slatkoću čokolade.

Ocijeni recept!
[Ukupno: 8 Prosjek: 4.1]

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)